Berigelse af måltider


Berigelse af måltider
Til småtspisende med lav appetit

Under sygdom er det vigtigt at få nok at spise for at dække kroppens behov for energi, og dermed undgå vægttab. Energi kommer fra protein, fedt og kulhydrat i maden. Protein er kroppens ”byggesten”. Under sygdom bliver kroppens protein i muskler og væv nedbrudt i større grad end normalt. Derfor er det godt at spise mad med mange proteiner som f.eks. kød, fisk, fjerkræ, ost, mælkeprodukter, æg, bønner, linser og kikærter. Fedt giver dobbelt så meget energi i forhold til kulhydrat og protein. Derfor er det også en god idé at spise mad med højere fedtindhold når appetitten er lav. Især det vegetabilske fedt er godt for din krop, bl.a. olier (raps -og olivenolie), fede fisk, nødder og avocado. Ved underernæring er det dog vigtigt at få fedtstoffer i alle former.

Forslag til hvordan du kan berige måltiderne fra Det Kærlige Måltid:

 

Suppe eller sovs:
Tilsæt ½ dl piskefløde inden opvarmning eller 1 spsk. smagsneutral olie fx rapsolie lige inden servering.
Gryderetter:
Top din portion med 2 spsk. creme fraiche (18% eller 38%).
Tilsæt bønner, kikærter eller linser til retten.
Salat:
Lav en lækker olie/eddike dressing og vend med salaten (se opskrift nederst).
Top med 1 spsk. pesto, ½ avocado eller en håndfuld feta-tern.
Drys med 1-2 spsk. kerner (solsikkefrø, græskarkerner, hørfrø, hakkede mandler).
Andet:
Tilsæt en klat smør til kogte/stegte kartofler eller ris efter opvarmning.
Tilsæt revet ost, hytteost eller feta til tærter, pizza og æggeretter.
Tilsæt bønner, kikærter eller linser til gryderetter, i supper, tærter eller salater.
Dessert:
En kage kan oftest suppleres med en klat is eller creme fraiche (18% eller 38%).
 

Gode råd til at få mere energi ind i kosten:

  • Fordel maden over flere små måltider – gerne 6-8 i løbet af dagen.
  • Vælg energi- og proteinrige drikkevarer. Prøv f.eks. opskriften på koldskålsdrik (se opskrift nederst) eller den proteinrige drik Protino fra Arla.
  • Vælg ost med højt fedtindhold (45+ eller 60+).
  • Brug en lille tallerken og anret maden så den ser lækker ud.
  • Drik 1 glas mælk til eller mellem måltiderne. Mælken kan også erstattes af kakao eller café latte.
  • Syrlige og salte madvarer kan mindske kvalme.

 

 

Opskrift på olie/eddike dressing
– 1 spsk olivenolie
– 1 tsk æblecidereddike
– 1 tsk honning
– salt og peber
– tilsæt evt. friskhakket persille for en dejlig smag og noget grønt for øjet

 

Opskrift på koldskålsdrik (ca. 2 portioner)

– 1,5 dl kærnemælk
– 1,5 dl ymer
– ½ dl piskefløde 38%
– 2 pasteuriserede æggeblommer
– 1 spsk sukker
– 1 tsk vaniljesukker

Udviklet i samråd med Ernæringsklyngen, Aarhus Kommune

Nyhedsbrev

Nyhedsbrev

Modtag vores yndlings opskrifter og nyheder direkte fra køkkenet