Hvem kan modtage måltider?

Hos Det Kærlige Måltid vil vi rigtig gerne hjælpe dig, der på grund af alvorlig sygdom har brug for ekstra overskud i en periode. For at modtage vores måltider skal du bo i Aarhus eller Aalborg kommune og være i behandling for akutte og livstruende sygdomme, eksempelvis cancer. Vi fjerner byrden ved indkøb og madlavning, så du og din familie kan fokusere på det, der er vigtigst i en svær tid – nærvær og livskvalitet. Hjælpen dækker derfor naturligvis både dig og din familie, så I kan samles om sunde, farverige og nærende måltider, der hjælper dig på benene igen som supplement til den medicinske behandling.

Måltiderne er ernæringsberegnende og består af overvejende økologiske, rene råvarer. Du modtager fire måltider om ugen, hvoraf to er med fisk eller magert kød, og to er vegetariske. Derudover er der en dessert med hver anden uge. Måltiderne bliver leveret færdigtilberedt, for at lette dig mest muligt, men kan med fordel opvarmes inden servering. Ordningen forløber otte uger ad gangen for at sikre, at du og din familie får optimal aflastning og virkelig mærker effekten.

Modtag måltider under sygdom – Er du interesseret?

Har du spørgsmål eller ønsker du at modtage måltider under dit sygdomsforløb, så udfyld kontaktformularen nederst på siden. Vi kontakter efterfølgende dig, så vi i fællesskab kan finde ud af, hvordan vi bedst kan hjælpe dig.

Hvordan fungerer madordningen?

I otte uger leverer vi fire færdigtilberedte nærende måltider hjem til dig

modtag 4 måltider om ugen fa det kærlige måltid

Fire hovedretter og en suppe til den syge

Økologi kan smages. Derfor bruger vi primært økologiske råvarer, når det er muligt. 

Råvarer skal være helt friske. Vi bruger sæsonaktuelle varer.  

En lækker dessert hver anden uge

fuldkorn er vigtige i maden - det kærlige måltid

Hver en bid gør en forskel. Derfor bruger vi altid fødevarer, der er rige på fuldkorn.

Maden skal laves med kærlighed. Derfor har vi unge frivillige i køkkenet. 

Tilmeld dig som modtager af måltider

  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.

Kostpolitik

Vi leverer farverige, nærende og velsmagende måltider med De officielle Kostråd som den centrale byggesten. Råd, som både er gode for sundheden og klimaet.

Sådan gør vi

1. Spis planterigt
Vi har mindst en vegetarisk ret hver uge

2. Spis flere grøntsager og frugter
Grøntsager er en vigtig bestanddel i alle vores retter. Vi anvender især grove og danske grøntsager.

3. Spis mindre kød – vælg bælgfrugter og fisk
Vi begrænser mængden af kød, men sikrer at måltiderne er rige på protein af høj kvalitet ved at anvende magert kød og mange bælgfrugter. Derudover har vi en ret med fisk hver uge.

4. Spis mad med fuldkorn
Vi vælger som oftest fuldkorn, når der indgår ris, pasta, brød eller andre kulhydratkilder i retterne. Det mætter mere og er rig på vitaminer, mineraler og kostfibre.

5. Vælg planteolier og magre mejeriprodukter
Vi anvender som hovedregel planteolier og magre mejeriprodukter. Dog er det vigtigt, at den syge får et energirigt måltid for at oprette en sund vægt. Derfor giver vi herunder tips til, hvordan måltiderne kan beriges med sunde fedtstoffer. 

Målet med de kærlige måltider

Lette hverdagen for personer og familier ramt af alvorlig sygdom eller traume, når de har svært ved at finde tid og overskud til at købe ind og lave mad. 

Hjælpe med at genfinde kræfterne og opleve glæde gennem måltider.

Øge appetitten gennem farverige, velduftende og indbydende måltider. 

Balancere krydderierne. Måltiderne skal være smagfulde, men skal samtidig kunne spises af hele familien.

Præsentere for nye smagsoplevelser og give inspiration og idéer til nye, sunde og spændende måltider. 

Vi har fokus på bæredygtighed og derfor sammensætter vi, så vidt muligt, menuen af sæsonaktuelle, danske og økologiske råvarer. At tænke klimavenligt er ikke ensbetydende med, at vi skal undvære vores yndlings retter, men øve os i at gå grønnere veje uden at gå på kompromis med smagen. 

Berigelse af måltider

Under sygdom er det vigtigt at få nok at spise for at dække kroppens behov for energi, og dermed undgå vægttab. Energi kommer fra protein, fedt og kulhydrat i maden. Protein er kroppens ”byggesten”. Under sygdom bliver kroppens protein i muskler og væv nedbrudt i større grad end normalt. Derfor er det godt at spise mad med mange proteiner som f.eks. kød, fisk, fjerkræ, ost, mælkeprodukter, æg, bønner, linser og kikærter. Fedt giver dobbelt så meget energi i forhold til kulhydrat og protein. Derfor er det også en god idé at spise mad med højere fedtindhold når appetitten er lav. Især det vegetabilske fedt er godt for din krop, bl.a. olier (raps -og olivenolie), fede fisk, nødder og avocado. Ved underernæring er det dog vigtigt at få fedtstoffer i alle former.

6 gode råd

til at få mere energi ind i kosten:
  1. Fordel maden over flere små måltider – gerne 6-8 i løbet af dagen.
  2. Vælg energi- og proteinrige drikkevarer. Prøv f.eks. opskriften på koldskålsdrik (se opskrift nederst) eller den proteinrige drik Protino fra Arla.
  3. Vælg ost med højt fedtindhold (45+ eller 60+).
  4. Brug en lille tallerken og anret maden så den ser lækker ud.
  5. Drik 1 glas mælk til eller mellem måltiderne. Mælken kan også erstattes af kakao eller café latte.
  6. Syrlige og salte madvarer kan mindske kvalme.

Forslag til hvordan du kan berige måltiderne fra Det Kærlige Måltid:

Suppe eller sovs:
Tilsæt ½ dl piskefløde inden opvarmning eller 1 spsk. smagsneutral olie fx rapsolie lige inden servering.

Gryderetter:
Top din portion med 2 spsk. creme fraiche (18% eller 38%).
Tilsæt bønner, kikærter eller linser til retten.

Salat:
Lav en lækker olie/eddike dressing og vend med salaten (se opskrift nederst).
Top med 1 spsk. pesto, ½ avocado eller en håndfuld feta-tern.
Drys med 1-2 spsk. kerner (solsikkefrø, græskarkerner, hørfrø, hakkede mandler).

Andet:
Tilsæt en klat smør til kogte/stegte kartofler eller ris efter opvarmning.
Tilsæt revet ost, hytteost eller feta til tærter, pizza og æggeretter.
Tilsæt bønner, kikærter eller linser til gryderetter, i supper, tærter eller salater.

Dessert:
En kage kan oftest suppleres med en klat is eller creme fraiche (18% eller 38%).

Opskrift

på olie/eddike dressing

1 spsk olivenolie
1 tsk æblecidereddike
1 tsk honning
salt og peber
tilsæt evt. friskhakket persille for en dejlig smag og noget grønt for øjet

Opskrift

på koldskålsdrik (ca. 2 portioner)

1,5 dl kærnemælk
1,5 dl ymer
½ dl piskefløde 38%
2 pasteuriserede æggeblommer
 1 spsk sukker
1 tsk vaniljesukker

Nyhedsbrev

Nyhedsbrev

Modtag vores yndlings opskrifter og nyheder direkte fra køkkenet